عسل چیست؟
عسل مایعی غلیظ و شیرین است که توسط زنبورهای عسل و برخی حشرات دیگر تولید میشود. زنبورها، عسل را از ترشحات شکری گیاهان و گلها از راه بالاآوری، فعالیت آنزیمی و تبخیر آب تولید میکنند. زنبورها عسل را در ساختارهای چند ظلعی از جنس موم به نام کندو ذخیره میکنند. عسلی که توسط زنبورهای عسل تولید می گردد به دلیل استاندارد و بازار خرید و فروش جهانی و تجاری بودن، بیشترین مصرف را در بین مردم جهان دارند.
عسل از جمعآوری شهد گیاهان آغاز میشود. به اینصورت که زنبور عسل شهد شیرین را از جام گلها جمع مینماید و با تغییر ساختار آنها، آنها را به شکل محلولی عالی، غلیظ و پرانرژی درمیآورد. زنبور عسل شهد گیاهان را در هنگام جمعآوری، بهطور موقت در عسلدان خود جمع میآورد و در هر نوبت پرواز برای جمعآوری شهد، حدود ۴۰ میلیگرم شهد را به کندو حمل میکند.
عسل شیرینی خود را از انواع قند ها مانند مونوساکاریدها، فروکتوز و گلوکز بدست آورده و شیرینی نسبی آن در حد ساکارز است.میزان کالری عسل معمولا در حدود ۳۲۵ کیلو کالری انرژی در هر ۱۰۰ گرم است.عسل به لحاظ داشتن برخی مواد تخمیری در تبادلات غذایی و کمک به هضم غذا بالاترین مرتبه را در میان غذاها دارد.
شکرک عسل:
عسل طبیعی و حرارت ندیده با گذشت زمان خودبخود شکرک میزند. البته این یک فرایند طبیعی است که هیچگونه تأثیری بر روی خواص شیمیایی یا کیفیت آن نمیگذارد. برای آب کردن این شکرک میتوان از آب گرم استفاده کرد ولی باید توجه شود که اگر عسل با دمایی بیش از ۴۰ درجه سلسیوس گرم شود شکرک نمی زند و مواد بیولوژیکی فعال آن از بین خواهد رفت.
تصور غلط و رایج این است که عسل شکرک زده، سفت شده و رسکرده را تقلبی میدانند. برخی دیگر نیز رنگ عسل یا نحوه جریان آن هنگام ریخته شدن را ملاک تشخیص میدانند. اما عسل طبیعی و خالص را فقط میتوان در آزمایشگاههای مواد غذایی از انواع تقلبی تشخیص داد و حتی حضور بر سر کندو کمکی به تشخیص نمیکند. تنها روشی که آن هم تا حدودی میتواند به شناخت عسل کمک کند این است که آن را داخل یک لیوان آب سرد بریزید. اگر قطرههای عسل حل نشدند و تهلیوان تهنشین شدند، عسل اصل است، اما اگر عسل در آب حل و ذرات آن به صورت رشتههایی در آب ناپدید شدند، احتمال اینکه آن عسل تقلبی باشد بیشتر است.قیمت انواع عسل های طبیعی در بازار معمولا گرانتر از عسل های تغذیه ای می باشد.
زنبور عسل ، ناجی طبیعت
بی شک مهمتر از تولید عسل ، زنبور به عنوان ناجی طبیعی شناخته شده و بدون آن رشد و باروری طبیعت متوقف می شود.به دلیل اهمیت بالای زنبورعسل در گرده افشانی و افزایش باروری محصولات کشاورزی و میوهها، سازمان جهانی غذا و کشاورزی یا فائو روز ۲۰ می هر سال را به عنوان «روز جهانی زنبور» نامگذاری کردهاست.
عسل ماده فسادناپذیر
ویژگی مهم عسل آن است که در طولانی مدت فاسد نمیشود. برای نگهداری بعضی مواد به دور از فساد هم از آن استفاده میشود مثلاً شاهتوت را با آن مخلوط میکنند و هر چند روز یک بار آن را وارونه میکنند تا عسل به همه جای آن برسد و بدین طریق شاهتوت تا یک سال فاسد نمیشود. دیگر آنکه این ماده فقط در صورتی ارزش غذایی خود را از دست میدهد که بیش از 40 درجه حرارت ببیند.عسل به علت اسیدیته خاص، مقدار بسیار اندک آب و وجود هیدروژن پراکسید به سختی فاسد میشود و از همین روی نگهداری، انتقال و تجارت آن آسان است. قبل از کریستال سازی شربت نیشکر و تهیه شکر، عسل تنها ماده غذایی بود که جهت شیرینکنندگی توسط بشر استفاده میشد.
تولیدکنندگان عمده عسل را معمولاً به چند طریق تقسیمبندی میکنند:
معمولا اسامی عسل ها براساس منبع اصلی گیاهی که عسل از شهد آن ساخته شدهاست نامگذاری می شوند. مانند عسل گز، عسل آویشن، عسل گون، عسل بهار نارنج، عسل سدر، وغیره؛ ولی به علت متنوع بودن گیاهان منطقه استقرار کندوها، عسلهای به دست آمده کمتر تکگلی بوده و بیشتر از چندین گیاه تولید میشوند. اگر اصطلاحاً میگویند عسل گز یا عسل آویشن، احتمالاً منظور این است که بیشترین شهد از نباتات گز و آویشن وارد عسل شدهاست.بدیهی است عسلی که بتوان بصورت خالص از یک گل ساخته شده باسد در جهان به صورت طبیعی وجود ندارد.
معروف ترین عسل های ایران:
هر منطقه از ایران بدلیل پوشش گیاهی و آب و هوای خاص خود در تولید عسل نقش خاصی ایفا می کند.طعم ، رنگ ، کیفیت و قیمت عسل تولید شده در هر منطقه ایران متفاوت است.به عنوان مثال عسل گون خوانسار بدلیل پوشش گیاهی گون آن بسیار معروف است. عسل نجف آباد در استان اصفهان ، عسل منطقه دماوند از استان تهران، عسل کنار کازرون ، عسل سبلان از آن جمله اند.
عسل زنجان ، قوچان ، دلفان، عسل گلپایگان، عسل خانکندی ، عسل اردبیل عسل فیروزکوه ، عسل گرمابدر، عسل وحشی جنوب، عسل خشک ، عسل سهند، عسل رابر، عسل فارس و عسل منطقه زیوه تیل در شمال غربی شهرستان شبستر.از دیگر عسل های معروف ایرانی هستند.
همچنین عسل ها می توانند بر اساس فصل تولید آنها طبقه بندی گردند، مانند عسل بهاره ، عسل تابستانی یا پاییزه.
انواع عسل ها:
عسل گون
عسل انگبین
عسل گز
عسل کنار
عسل چهل گیاه
عسل زول
عسل آویشن
عسل گل زرشک
عسل گشنیز
عسل بهارنارنج
عسل وحشی:
عسل وحشی معمولا به صورت طبیعی در مزارع و جنگلها توسط کلونی های زنبورهای وحشی بر روی شاخه های درختان و بوته ها ، داخل غارها و سنگ ها به طور غریزی ساخنه می شود.موم این عسل ها خود بافت و به شکل ناحیه تشکیل کندو می شود.قیمت خرید این عسل ها معمولا در بازار بسیار بالا می باشد.
عسل طبیعی:
عسلی که توسط زنبورهای عسل در زنبورستان تحت مدیریت زنبورداران تولید شده و هیچ گونه شکر یا موادی به زنبور ها برای تولید آن داده نشده است.این عسل ها به مقدار زیادی نمی تواند تولید گردد و معمولا قیمت فروش آن بالاتر از عسل های تغذیه ای می باشد.
عسل تغذیه ای:
در این نوع عسل ها ، به دلایل زیادی از جمله کمبود پوشش گیاهی ، هوای سرد و سودآوری بالا ، ظرف شربت آب و شکر را جلوی کندوی زنبور عسل میگذارند و زنبور به جای اینکه از گلها و گیاهان تغذیه کند از همین شربت تغذیه میکند و این شربت را به کندو میآورد و عسل را با همین آب و شربت تولید میکند. به این نوع عسل عسل تغذیه ای میگویند. عسل تغذیه ای اگرچه با عسل طبیعی فاصله دارد ولی مقداری از خواص عسل را دارد زیرا که زنبور عسل مقداری فعالیتهای آنزیمی روی این عسل انجام دادهاست.
عسل مصنوعی:
این نوع عسل کاملا فاقد کیفیت و کاملا تقلبی است. در این روش مقدار فراوان شکر معمولی را در آب حل میکنند و پس از اینکه شربت غلیظی به دست آمد آن را حرارت میدهند و با افزودن مواد شیمیایی و رنگی حالتی شبیه به عسل را به آن میدهند. در این نوع تقلب چیزی را تولید میکنند که از نظر ظاهری شبیه به عسل است ولی کاملاً مصنوعی است و هیچ زنبور عسلی در تهیه آن دخالت نداشتهاست!
جهت دریافت قیمت انواع عسل های طبیعی بصورت عمده با ما در تماس باشید:
09023771052