قهوه یک نوشیدنی رایج در جهان است. این نوشیدنی از دانههای بو داده و آسیاب شده درخت قهوه حاصل می شود. قهوه بومی مناطق نیمه گرمسیری آمریکای جنوبی و بعضی از جزایر جنوب و جنوب شرق آسیا است.
گفته می شود این گیاه ابتدا از قاره آفریقا به دیگر نواحی جهان برده شد و اکنون در بیش از پنجاه کشور کشت و برداشت میشود. بیشترین قهوه تولید شده متعلق به مناطق استوایی و گرمسیر آمریکای جنوبی، جنوب شرقی آسیا، هند و نواخی از آفریقا است.
زمانی که میوهٔ گیاه قهوه می رسد، دانههای قهوه را برداشت و و روی آن فرآوری میکنند. دانههای قهوهٔ خشک میشود و سپس به درجات مختلف برشته میشوند.
از نقطه نظر عطر و طعم، درجهبندیهای گوناگونی برای این محصول درنظر گرفته شده می شود، این محصول میتواند به علت داشتن کافئین بالا تاثیر بلایی روی انسان ها دارد.
واژه قهوه همان معادل واژهٔ کفا یا کافا است که در اصل نام منطقه ای در جنوب غربی اتیوپی کنونی است.
می گویند گیاه قهوه در ابتدا در آنجا یافت شده است. چندین دلیل دیگر برای نامگذاری قهوه قید شده که یکی از معروفترین آنها این است که این واژه از یک زبان اتیوپیایی یا یک زبان آفریقایی دیگر گرفته شده و در اصل نام منطقهای به نام کفا در جنوب غربی اتیوپی بودهاست.
داشمند بزرگ ایرانی بوعلی سینا، حدود هزار سال قبل در یکی از کتب خود شرح کاملی در مورد قهوه آورده که البته ایرانیان در آن زمان بر آن نام بونو نهاده بودند (در آفریقا و اتیوپی نام آن گیاه را بون می نامند) و بوعلی نیز همین واژه را برای قهوه به کاریرده است و این واژهای است که هنوز در اتیوپی مردم استفاده می کنند. بوعلی سینا مصرف قهوه را به منظور تحریک بیماران افسرده تجویز می کرده است.
گفته می شود به دلیل اینکه دین اسلام نوشیدنیهای الکلی را حرام کرده بود نوشیدنی قهوه به تدریج به عنوان جایگزینی برای نوشیدنیهای الکلی در میان مردم مصرف شد . این نوشیدنی از قرن دوازدهم میلادی بسیار محبوب شده و تا اوایل قرن شانزدهم میلادی در مصر، سوریه و عثمانی بسیار مصرف میگردید و در نتیجه در همهٔ این شهرها قهوهخانهها برپا شدند.