پسته ایرانی
پسته نام یکی از خشکبارهای گران قیمت و شناخته شده ،که محصول درخت کوچکی با مبدأ خاورمیانه و آسیای مرکزی و بویژه کشور ایران.البته امروزه تولید پسته آن در اروپا و آمریکالی شمالی هم گسترش یافته است. ایران، سوریه، ترکمنستان ، ترکیه و غرب افغانستان مناطق بومی تولید پسته در جهان هستند. ایالات متحده آمریکا و اسپانیا هم کشورهای جدیدی هستند که به جمع تولید کنندگان پسته پیوسته اند.قیمت خرید و فروش پسته جایگاه خاصی به این خشکبار در بازار های بین المللی داده است.پسته میوهای در دسته خشکبار که مغز بسیار لذیذ و در عین حال مقوی از نظر ویتامین ها است. ریشه واژهای پسته فارسی بوده و از طریق زبان لاتین وارد زبانهای اروپایی شدهاست.امروزه تجار پسته و خشکبار برای خرید پسته عمده معمولا به تامین کنندگان در کشورهای ایران ، ایالات متحده و ترکیه مراجعه می کنند.
بیشترین حجم تولید پسته در ایران در شهرستان های رفسنجان، سیرجان، دامغان، قزوین، نی ریز، مروست، انار، شهربابک، راور، زرند و نائینرا میباشد.میزان تولید پسته در ایران سالانه به طور متوسط حدود ۲۰۰ هزار تن است و تنها ۱۰ درصد از این محصول مصرف داخلی دارد و ۹۰ درصد دیگر آن صادرات می گردد. مصرف سالیانهٔ پسته برای هر خانوادهٔ ایرانی حدود ۲ کیلوگرم است. تولید و صادرات پسته ایرانی، سالانه در حدود ۱٫۴ تا ۱٫۷ میلیارد دلار برای ایران، درآمدزایی میکند. شهرستان رفسنجان، زرند شهر کشکوییه،شهرستان سیرجان، شهرستان انار و نی ریز مراکز اصلی تولید پسته در ایران بهشمار میآیند و ۸۰ درصد پسته تولیدشده در ایران، از این مناطق بهدست میآید. شهرستان بوئین زهرا در استان قزوین نیز سهم قابل توجهی از پسته تولیدی ایران را به خود اختصاص میدهد.به عنوان مثال در سال ۲۰۱۷ معادل ۵۷۴٬۹۸۷ تن پسته در ایران تولید شده و جایگاه ایران مقام اول تولید پسته در جهان بوده است.بعد از ایران کشور آمریکا با تولید ۲۷۲٬۲۹۱ در جایگاه دوم و چین با تولید ۹۵٬۲۹۴ تن در جایگاه سوم قرار داشتهاند.ایران و ایالات متحده آمریکا و ترکیه سه کشور کشور اصلی در زمینهٔ تولید و صادرات پسته در جهان بهشمار میروند. بهطوریکه حدود هفتاد تا هشتاد درصد تولید سالانه پسته در اختیار تنها دو کشور ایران و آمریکا بودهاست.
انواع پسته های تجاری ایرانی
پسته اکبری
پسته فندوقی
پسته کله قوچی
پسته احمدآقایی
پسته بادامی
پسته ایران در آمریکا
داستان کشت پسته در ایالات متحده بدینگونه بود که در سال ۱۹۲۹ دانشمند گیاهشناس آمریکایی به نام ویلیام ای. وایتهوس صرف شش ماه در مزارع باغهای کشت پستهٔ ایران، با جمعآوری بذر و انجماد آنها به صورت انبوه، تولید را برای یافتن پستههای متمایز پیدا کرد. او با برگرداندن یک کیسهٔ ۲۰ پوندی(۹کیلوگرم) بذر به سوی آمریکا بازگشت. و کشت پسته در آمریکا رو به گسترش نهاد، جالب است بدانید بیش از ۹۰٪ پستهٔ آمریکا تنهادر ایالت کالیفرنیا به دلیل آب و های خاص آن تولید میشود.در ایران استان کرمان و بویژه شهرستان رفسنجان بیشترین تولید پسته را به خود اختصاص دادهاست. تولید پسته در ایران پیشینهٔ چند هزار ساله دارد. پستهکاری در آمریکا در دههٔ ۱۹۳۰ میلادی با کاشتن بذر پستهٔ ایرانی آغاز شدهاست. پس از وضع تحریمهای آمریکا و متحدانش علیه ایران، پستهکاری صنعتی در آمریکا رونق گرفت. در طی سالها تحریم بینالمللی علیه ایران، در بازار های جهانی خشکبار در حوزه خرید پسته عمده پستهٔ آمریکا جای پسته ایران را گرفت.
با اینکه پستهٔ ایران و آمریکا از یک نژاد هستند اما پستهٔ ایرانی به دلیل آب و هوای خاص کویری و خاک حاصلخیز طعم متفاوت و بهتری دارد. چیزی که بسیاری از توزیع کنندگان عمدهٔ اروپایی هم آن را تأیید میکنند. بذر و نهال اولین پستههای کاشته شده در آمریکا از انواع پستههای ایرانی بودهاست که به خاطر تغییر خاک و آب و هوا طعم آن تغییر کردهاست. پسته ترکیه البته از نژاد دیگری است و شکل آن با پسته ایرانی فرق می کند. تولید پسته در آمریکا بهصورت مکانیزه تولید و بسته بندی می شود که همین امر موجب شده که محصول این کشور در هر هکتار ۳ تن و سه برابر محصول تولیدی ایران در هر هکتار باشد.
صادرات پسته
ایران یکی از بزرگترین تولیدکنندگان و صادرکنندگان پسته در جهان است و پس از ایالات متحده آمریکا، رتبه دوم را در تولید جهانی پسته دارد. در سال 2023، ایران حدود 210 هزار تن پسته تولید کرد که نسبت به سال قبل (حدود 110 هزار تن) دو برابر افزایش یافته است. این رشد تولید به دلیل بهبود شرایط آب و هوایی در مقایسه با سالهای گذشته بوده است. بیش از 90 درصد پسته تولید شده در ایران به بازارهای جهانی صادر میشود و حدود 20 تا 30 هزار تن از آن در داخل کشور مصرف میشود.در زمینه صادرات، ایران در 9 ماه نخست سال 2023 حدود 67 میلیون یورو پسته به اروپا صادر کرده است که نسبت به مدت مشابه سال قبل 29 درصد کاهش داشته است. این کاهش تا حدودی به دلیل قوانین سختگیرانه ارزی و مشکلات مربوط به بازگشت ارز صادراتی بوده است. با این حال، بازار اروپا همچنان یکی از مهمترین مقاصد صادراتی پسته ایران است و آلمان به عنوان بزرگترین واردکننده پسته ایران در قاره اروپا شناخته میشود.
در سالهای اخیر، تولید جهانی پسته افزایش یافته و این امر رقابت بین کشورهای تولیدکننده را تشدید کرده است. به طور کلی، ایران همچنان یکی از بازیگران اصلی در بازار جهانی پسته به شمار میآید، اما مشکلاتی نظیر نرخ ارز و قاچاق نیز چالشهای بزرگی برای این صنعت ایجاد کردهاند.یکی از مشکلات صادرکنندگان استفاده بیرویه سم در باغهای پسته است که سهم اندک پستهٔ ایران در بازارهای اروپایی را با خطر مواجه میکند. اتحادیه اروپا در این مورد قوانین سختگیرانهای دارد و اگر این بازار از دست برود پستهٔ آمریکا در زمان کوتاهی بازار ایران در اروپا را تصاحب میکند
برای مشاوره و اخذ قیمت خرید انواع پسته عمده با ما در تماس باشید:
09023771052